Wat zou Samenspraak kunnen doen?

Waarom?

Voor verbinding tussen bevolkingsgroepen wordt steeds meer gebruik gemaakt van dialoog. Zodra mensen met verschillende  achtergronden echt met elkaar in gesprek gaan, ervaringen en dromen delen, worden andere perspectieven en mogelijkheden zichtbaar. Samen creëer je nieuwe ruimte.

Je ziet beter waar de overeenkomsten en verschillen zitten en ontdekt nieuwe mogelijkheden om zelf richting geven aan de manier waarop we samen spelen, leren, opvoeden, leven en werken.

Situatie

Tegenover een appartementen complex voor ouderen bevindt zich een mooi, rustgevend park. De bewoners van het complex durven zich daar echter niet te vertonen. Overdag niet en ’s avonds al helemaal niet. Reden? Er hangt altijd een groep jongeren rond. Rokend, drinkend, harde muziek en rotzooi achterlatend……..

Tegenover een appartementen complex voor ouderen bevindt zich een mooi rustgevend park. Een groep jongeren vindt het een ideale plek om samen te komen na schooltijd en in de avonduren. Reden? Het is altijd leeg. Af en toe lopen er wat ouderen langs,  die alleen maar wat lopen te mopperen over vroeger……

Stel dat we deze 2 groepen eens om een tafel zetten en in gesprek laten gaan gebruikmakend van de dialoogvorm. Beide partijen krijgen dan het verhaal vanuit de ander zijn oogpunt te horen. Waarschijnlijk zijn die jongeren niet zo eng. Misschien hebben die ouderen wel mooie verhalen te vertellen over vroeger. Misschien is er een reden dat er rotzooi blijft liggen of kunnen de jongeren meer begrip krijgen door hun rotzooi beter op te ruimen.
Samen tot een oplossing komen (met of zonder hulp van derden), samen gebruik kunnen maken van het park. Dat zou toch ideaal zijn?