Apeldoorn in dialoog

In Apeldoorn wordt elk jaar in november De Week van de Dialoog georganiseerd door Samenspraak Apeldoorn.

De week van de dialoog – binnenkort meer info over 2024!

In de week van 6 tot en met 10 november 2023 gaat Apeldoorn weer in dialoog of liever gezegd in samenspraak met elkaar. Dit jaar kozen wij voor een eigen thema; namelijk ‘Onverwachte Ontmoetingen’. Wil je alvast geinspireerd worden door dit thema? Lees dan het blogbericht hier over. Ook zullen wij het een en ander met jullie delen over dit thema op onze sociale media en via de nieuwsbrief. Aanmelden voor deelname aan op één van de locaties kan vanaf woensdag 11 oktober. Dus houdt ook onze website in de gaten!

Wat is de Week van de Dialoog?

De Week van de Dialoog (voorheen Dag van de Dialoog) is ontstaan als een burgerinitiatief dat zich richt op het bevorderen van het vertrouwen tussen mensen door kennis met elkaar te maken op een onbevangen en onbevooroordeelde wijze. Onderzoek en eigen ervaring leren dat door dialoog respect voor en vertrouwen in elkaar ontstaat, het wezen van een sterke sociale cohesie in de samenleving. Een sterke sociale cohesie vormt immers een van de belangrijkste pilaren voor een aangename en duurzame samenleving, hetgeen in het belang van alle Apeldoorners is. 

Hoe werkt het?

In voorgaande jaren kwamen mensen samen en onder het genot van een hapje en een drankje zaten zij in groepen van zes tot acht personen, onbevangen en onbevooroordeeld, persoonlijke ervaringen, wensen en dromen uit aan de hand van een centraal thema. Deze gesprekken vonden plaats onder leiding van een getrainde gespreksleider in de dialoogmethodiek en duren  ongeveer 2 uur. In het coronajaar 2020 werd de Week van de Dialoog voor het eerst geheel online gehouden. 

Doel van de Week van de Dialoog

Het doel van de Dag van de Dialoog is om de ontmoeting en de dialoog te bevorderen tussen mensen met verschillende achtergronden. Dat kan bijdragen aan de sociale cohesie in straat, buurt, stad. Tijdens de Week van de Dialoog worden geen plannen gemaakt en men gaat ook niet met elkaar in debat! Het doel van het gesprek wordt behaald als de deelnemers werkelijk naar elkaar geluisterd hebben. Door goed naar elkaar te luisteren, blijft niemand meer ongehoord.

Wat doe je tijdens een dialoog?

Je gaat met een aantal (onbekende) mensen rond tafel. De dialoog bestaat uit 4 ronden. Wil je weten hoe de dialoog methode werkt? Klik dan hier om daar meer over te lezen. Bij een dialoog gaat het niet over discussies of iets op te lossen. Of om plannen te maken of besluiten te nemen. Waar gaat het wel om?

  • Het gaat om inspireren en ontmoeten
  • Het gaat om uitwisselen van persoonlijke ervaringen, wensen en voornemens
  • Het gaat om het bevorderen van wederzijds begrip
  • Het gaat om bijdragen aan het versterken van verbindingen (sociale cohesie)
  • Maar vooral gaat het om echt naar elkaar luisteren

Bij een dialoog wil je van elkaar leren, mag en kan je je kwetsbaar opstellen. Je hebt een open en oprechte  houding en heb je interesse in elkaars beleving.

Terugblikken en fotoverslagen Week van de dialoog

Ook in 2022 organiseerden wij de Week van de Dialoog. Dit jaar was het thema ‘Samen Thuis’.  Wil je weten hoe het is geweest? Klik dan hier voor het verslag! 

In 2021 was het thema “De Moeite Waard”. Het was een succesvolle week. Wij mochten weer bij elkaar rond tafel. Men was nog wel wat afwachtend, maar uiteindelijk hebben we 12 tafels mogen vullen. En niet alleen tafels, zoals de generatiedialoog. Ook hadden wij de schrijfdialoog en een wandeldialoog. 

In 2020 was onze week van de dialoog geheel in online vorm vanwege Covid-19. Vanwege alle maatregelen vonden wij, Samenspraak, het gepast om deze vorm aan te houden. Dat betekende dus vanuit je huis, met je laptop, pc, tablet of telefoon in dialoog met anderen. Het Thema “Erbij horen” sloot naadloos aan bij de situatie. Niet alleen vanwege Covid-19, maar om alles wat toen en nu actueel is.  Klik hier voor een terugblik van deze week.

Ben je ook nog nieuwsgierig naar De week van de Dialoog 2019? Klik hier voor het fotoverslag.

Over ons

De week van de Dialoog was een initiatief  van Nederland in Dialoog en wordt in Apeldoorn georganiseerd door Samenspraak Apeldoorn.

Bezoekadres: ‘De Buurtkamer aan de Van De Spiegelstraat naast nr. 3.

Telefoon: 06-13706035 (bereikbaar op maandag en woensdagochtend tussen 9.00u en 12.00u

e-mail: info@samenspraakapeldoorn.nl

De Week van de Dialoog is mede mogelijk gemaakt door:

De Gemeente Apeldoorn: ondersteunt de organisatie van de week van de Dialoog via een subsidie.

De Goede Woning: stelt kantoorruimte beschikbaar voor Samenspraak Apeldoorn in De Buurtkamer.

De deelnemende locaties voor de dialogen: deze worden belangeloos beschikbaar gesteld door bedrijven en organisaties.

 

Steun ons!

Wil je ons steunen? Je bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Stuur een mailtje naar info@apeldoornindialoog.nl of maak je donatie over op rekeningnummer NL95RABO0137711379 t.n.v. stichting Samenspraak Apeldoorn o.v.v. Week van de Dialoog.