Keti Koti in de Raadzaal

1 juli, 14.00 uur: Alle stoelen in de Raadzaal van Apeldoorn zijn bezet, er zitten mensen op tafels langs de muur of zij staan achterin de raadzaal. Een mooie opkomst! De herdenking van de slavernij is begonnen, Keti Koti.

Dagvoorzitter Irish Verwey benoemt in haar welkom het belang van de herdenking in gemeente Apeldoorn. Helaas kon de geplande dansvoorstelling niet doorgaan, maar Aad van der Waal en Peter-Jan de Wilde (Stadsdichters) geven in plaats daarvan de aanwezigen op rijm een inkijkje in het leven van de Apeldoornse Jan Hendrik van Kinsbergen, die een link blijkt te hebben met de slavernij. In hun verhaal benoemen zij -net als in het verhaal van Freule Henriëtte Hartsen- een onbekende kant van zijn leven.

Burgemeester Ton Heerts benoemt vervolgens in zijn toespraak nog maar eens de excuses die zijn aangeboden, dat die het begin zijn en een vervolg moeten krijgen. Vervolgens worden de bezoekers meegenomen in de uitkomsten van twee onderzoeken naar het slavernijverleden van Gelderland en Apeldoorn. Een bijzondere afsluiting is het optreden van Suehaley Vergouwen, die in gepassioneerde woorden vertelt over de doorwerking van slavernij en het belang van verbinding.

Irish Verwey:
“Er is iets moois gebeurd. Mensen zijn geraakt, verbaasd over wat ze hoorden, nieuwsgierig geworden. En ze staan open om meer te horen. Ze zijn naar huis gegaan en hebben gedeeld wat ze beleefden. Dat maakt anderen nieuwsgierig.  

En zo beginnen de wielen te draaien en gaat de kar bewegen. 

Ik hoop de gemeente bereid te vinden om de bijeenkomst zoals die plaatsgevonden heeft op het stadhuis op een avond nog eens te organiseren. Dan kunnen ook mensen die overdag bezet zijn kennis nemen van dat wat aangeboden wordt. “

Samen1 heeft Irish geïnterviewd over de totstandkoming van de herdenking van Keti Koti in Apeldoorn.