Kick off Keti Koti

In aanloop naar 1 juli, de dag waarop de slavernij afgeschaft werd  is een mooi programma gerealiseerd waarvan op 5 juni de kick off plaats vond in de Bakzaal van Paleis Het Loo.

Genodigden ondergingen gezamenlijk rituelen die verbindend werken. Zo moest men elkaars polsen insmeren met kokosolie als warming up voor het gesprek. Het in de mond nemen van zogeheten  “kwasibita”, met een zeer bittere smaak, symboliseerde de bittere ervaring die slavernij was.

Het thema van de gesprekken was herdenken, helen en verbinden in gesegregeerde gemeenschappen. De aanwezigen gingen aan de slag in een structuur waarin men om de beurt gedurende een vast aantal minuten naar de ervaring van de ander moest luisteren om vervolgens verplicht 1 minuut stil te zijn alvorens te reflecteren op wat men gehoord had.

De structuur bleek nuttig. Men bleek meer te horen in elkaars verhalen. Dit leverde mooie uitwisselingen op. Gedurende het gesprek kwam traditioneel voedsel op tafel zoals dat tijdens slavernij genuttigd werd. De avond werd muzikaal omlijst door het optreden van de Surinaamse zanggroep Fri YeYe (Vrije Geest) met traditionele liederen die verhaalden over “lijden en verzet ”in de slavernij.

Programma
Na deze kick off worden op verschillende momenten bijeenkomsten in Apeldoorn georganiseerd. Zoals op 7 juni een bijeenkomst over een in Arnhem te plaatsen herdenkingsmonument. Op 19 juni spreekt Dagmar Oudshoorn als oud voorzitter van het adviescollege “Dialooggroep Slavernijverleden” over excuses, erkenning en herstel en bespreekt Madelon Grant van het Catharijne Convent het thema “Kerk en Slavernij”. 24 juni staat in samenwerking met Art1 het thema  “Discriminatie……. Doorwerking van het slavernijverleden?” gepland. 27 juni vindt een rondleiding plaats op Paleis Het Loo met als onderwerp Bloemen & Kolonialisme. Tenslotte vertoont Gigant op 29 juni de film “Just Mercy”. Een waargebeurd drama dat zich begin jaren negentig afspeelt in het diepe Zuiden van de VS. Een zwarte houthakker (Foxx), die op de death row zit voor de moord op een achttienjarig, wit meisje, krijgt onverwacht hulp van een zwarte advocaat.

Op 1 juli is vanaf 14.00 uur een gevarieerd programma samengesteld op het stadhuis, waarin ruimte is voor presentaties, dans en spoken word. Met uitzondering van de rondleiding op Het Loo en de film Just Mercy zijn deze bijeenkomsten vrij toegankelijk. Informatie over wanneer, waar en hoe laat is te lezen op de website van stichting Samenspraak Apeldoorn en in de flyer met het volledige programma. Aanmelden wordt op prijs gesteld door het sturen van een e-mail naar info@samenspraakapeldoorn.nl.