Keti Koti in Apeldoorn

Apeldoorn staat stil bij het herdenken van het slavernijverleden.

Er is een mooi programma gerealiseerd in aanloop naar 1 juli, de dag waarop de slavernij afgeschaft werd (Keti Koti). Officieel in 1863, maar feitelijk veranderden de leefomstandigheden voor tot slaaf gemaakten pas in 1873. Op veel plekken in Nederland is Keti Koti (ketenen verbroken) een begrip geworden. En dat stemt hoopvol. Een gedeeld verleden moet erkend worden voor we vruchtbaar samen verder kunnen.

En nu dus ook aandacht in Apeldoorn in vervolg op vorig jaar. Op 1 juli is er vanaf 14.00 uur een gevarieerd programma op het stadhuis, waarin ruimte voor presentaties, dans en spoken word. Klik hier voor de flyer met meer informatie.

In aanloop naar 1 juli is een programma gerealiseerd met medewerking van diverse partners:

  • Na een kick off op 5 juni bij Paleis Het Loo met een Keti Koti dialoogtafel is er op 7 juni bij CODA een bijeenkomst over een in Arnhem te plaatsen herdenkingsmonument. De kick off is alleen voor genodigden.
  • Op 19 juni zijn er bij het ACEC, twee interessante sprekers:
    • Dagmar Oudshoorn spreekt als oud voorzitter van het adviescollege “Dialooggroep Slavernijverleden” over excuses, erkenning en herstel.
    • Madelon Grant van het Catharijne Convent bespreekt het thema “Kerk en Slavernij”.
  • Op 24 juni staat in samenwerking met Art1 gepland: “Discriminatie……. Doorwerking van het slavernijverleden?”
  • Tenslotte vertoont Gigant op 29 juni de film “Just Mercy”. Een waargebeurd drama dat zich begin jaren negentig afspeelt in het diepe Zuiden van de VS. Een zwarte houthakker (Foxx), die op death row zit voor de moord op een achttienjarig, wit meisje, krijgt onverwacht hulp van een zwarte advocaat

Samenspraak Apeldoorn kreeg het verzoek van de gemeente om het tot stand komen van het programma te coördineren. CODA en Paleis Het Loo bleken belangrijke partners en het ACEC en Gigant speelden een faciliterende rol.

Aanmelden
De toegang voor de bijeenkomsten is vrij (met uitzondering van de kick off op 5 juni en de film op 29 juni bij Gigant), aanmelden wordt op prijs gesteld door het sturen van een e-mail naar info@samenspraakapeldoorn.nl.