Terugblik Week van de Dialoog 2023

De Week van de dialoog 2023

Het was een week vol onverwachte ontmoetingen. Dat was ook ons thema. Dit jaar konden we met alle deelnemers 10 dialoogtafels vullen in de klassieke dialoogvorm en als schrijfdialoog. Hieronder vind je een aantal verslagen van de week.

Thema 2023

Onverwachte Ontmoetingen

Schrijfdialogen

Dit jaar hadden wij twee schrijfdialogen. Een schrijfdialoog heeft net als de reguliere dialoog een aantal stappen. De deelnemers waren weer verrast hoe een schrijfdialoog doorwerkt.

Geen doorgang

Er zijn een aantal dialogen niet doorgegaan vanwege te weinig of geen deelnemers. Ieder jaar is dit weer anders. Zo kan een locatie die jaren deelnemers heeft opeens geen hebben. Dat is jammer, maar niets aan te doen.

Besloten dialogen

Een besloten dialoog betekent dat er mensen persoonlijk worden uitgenodigd binnen een organisatie of doelgroep. Dan kan je niet zomaar aansluiten. Dit jaar hadden wij er drie.

Don Bosco

Don Bosco organiseerde een speciale dag rondom hun dialoog. Niet alleen een dialoog, maar ook een lunch en een creatieve workshop. Verslag van Quirine

Er waren 7 jongeren van Don Bosco Zevenhuizen en 10 volwassenen. Na een welkom door Paul en uitleg over de Dialoog door onze dialoogbegeleider Quirine zijn we gestart. Ieder mocht een kaartje kiezen om zich mee voor te stellen en kiezen in welke groep ze de Dialoog wilden voeren (Frits of Quirine). Het werd een mooie mix van jong en oud. 
Na voorstelrondje (bijna iedereen had iets met de natuur) en de ervaring met onverwachte ontmoetingen, was vooral interessant om te zien wie men (nog) wilde ontmoeten. Dat liep van oude vrienden van vroeger en de oud-kleuterjuf (die elk kind ‘zag’) tot huidige stervoetballers of huidige politieke figuren tot Mandela om te vragen of hij vrede kan brengen in deze huidige wereld.
We sloten af met ‘Elfjes’ 
De slot-‘kern’woorden hiervan waren: kennismaken, bijzonder, trots, leven, definitief (als de ontmoeting hier niet meer plaats kan vinden) en vrede.

Iedereen vond het leuk en leerzaam om van iedereen iets anders te horen, vanuit verschillende perspectieven. Dat als je je open stelt dat je daar ook iets aan hebt in je relaties en dat je er misschien wel wat aan hebt voor je opleiding.

Besloten Dialoog verslag van Sylvia

Generatie dialoog

Vrijdag 10 november zijn vier leerlingen uit groep 8 van basisschool De Regenboog aan tafel geschoven bij vier bewoners van woonzorgcentrum Talma Borgh om met elkaar in dialoog te gaan, tijdens de week van de dialoog. In deze week worden er ieder jaar verschillende dialoogtafels georganiseerd door Stichting Samenspraak. Het idee is om mensen met elkaar in contact te brengen waar dat anders niet zo snel zou gebeuren. Dit jaar was gekozen voor het thema ‘Onverwachte ontmoetingen’.

Een begeleide dialoog bestaat uit vier rondes. In de eerste ronde vertellen alle deelnemers iets over zichzelf, in de tweede ronde vertelt iedereen welke ervaring hij/zij met het thema heeft, in de derde ronde gaan we dromen met elkaar delen, en in de laatste ronde reflecteert iedereen op het gesprek, en vertelt wat bijblijft uit de dialoog of welke stappen er genomen kunnen worden om dichter bij de droom te komen.

De ochtend startte op school met een kleine voorbereiding voor de leerlingen. Wat is nu eigenlijk een dialoog? En wat kunnen zij verwachten bij een bezoekje aan Talma Borgh. Na het knutselen van naambordjes en uitleg, wandelden we gezamenlijk naar de overkant. Want Talma Borgh en De Regenboog zijn eigenlijk gewoon buren van elkaar. Binnengekomen bij Talma Borgh zaten de eerste bewoners al aan tafel te wachten op het bezoek. De meiden van de Regenboog gingen meteen aan het werk door koffie, thee en warme chocomelk te regelen. En ondertussen werden er wat materialen klaargelegd.

Toen iedereen voorzien was van een drankje en een lekkere koek (kletskop) kon de dialoog beginnen. Hoewel het voor iedereen best onwennig was zo’n begeleide dialoog, was het ijs al snel gebroken, en ontstonden er een mooie gesprekken waarin iedereen de ruimte kreeg en voelde om diens verhaal te delen. Er werd echt naar elkaar geluisterd, en de vragen die gesteld werden waren verdiepend om elkaar beter te begrijpen. 

Het thema ‘onverwachte ontmoeting’ bleek soms best lastig. Want wanneer is een ontmoeting nu eigenlijk onverwacht? Er werden ervaringen gedeeld over vakantievriendinnetjes die een jaar later weer herontmoet werden, en oude liefdes die hervonden waren. Ook de ochtend bij Talma Borgh werd ervaren als een onverwachte ontmoeting.

Eén van de leerlingen gaf in de laatste ronde aan dat ze door het gesprek meer over zichzelf te weten was gekomen. En één van de bewoners gaf aan onder de indruk te zijn, van hoe goed de leerlingen hun gedachten en ideeën onder woorden konden brengen. Eén uitspraak van een leerling ging hij goed onthouden. Zij had tijdens de kennismakingsronde gekozen voor een fotokaart met daarop de zon achter een ketting. ‘Soms lijkt iets moeilijk, maar ik probeer altijd het positieve te zien. Dat zie ik in deze kaart. Achter iets moeilijks (de ketting) schijnt de zon.’Na afronding van de dialoog was het gesprek nog niet voor iedereen klaar. Eén van de leerlingen wilde nog wel graag weten hoe het eigenlijk is om in Talma Borgh te wonen. En ook één van de bewoners had nog wel een vraag aan de leerlingen. “Hoe kijken jullie eigenlijk naar ons ouderen?”

We hadden zo nog een uur door kunnen praten. “Wanneer doen we dit weer?” werd dan ook door beide partijen gevraagd. In ieder geval volgend jaar tijdens de week van de dialoog. Maar een bezoekje brengen aan de buren naast de school of andersom, de school aan Talma Borgh kan natuurlijk altijd.

Het verslag is wat algemeen, omdat aan het begin van de dialoog altijd wordt afgesproken dat wat er wordt besproken in de groep, ook in de groep blijft. Naast het creëren van een ‘safe space’ door de dialoogbegeleider vraagt het deelnemen aan een dialoog moed van de deelnemers. Spreken vanuit je hart en oprecht en met interesse luisteren naar elkaar. Dat is deze ochtend ontzettend goed gelukt. En zo hebben de leerlingen van De Regenboog en bewoners van Talma Borgh met en voor elkaar een ‘brave space’ gecreëerd.

Het Oude Raadhuis

Verslag door Robert Jan

De groep aan tafel bestond uit een groep mensen vanuit diverse niet-Nederlandse culturele achtergrond. Samen met de mix man, vrouw was dit een mooi gemêleerd gezelschap.
 
Ik ben na een korte procesinleiding begonnen met het gedicht  ”  een onverwachte ontmoeting ”  van Wislawa Szymborska.  Daarna mooie verhalen over onverwachte ontmoetingen, in de tropen, in Berlijn, in een vliegtuig of gewoon op straat of in het bos in of rond Apeldoorn.  Ook een onverwachte digitale ontmoeting die leidde tot een weerzien na vele jaren en nieuw blijven contact. Na deze verhalen hebben we gezocht naar een rode draad. Die zit in je open stellen en nieuwsgierig zijn, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Waardoor meer verhalen naar boven kwamen, ook over onverwachte ongewenste ontmoetingen.
 
De dromen vlogen alle kanten op. Meer “Imagine ” (John Lennon) op de radio, zeker in deze tijd; meer vrienden in Apeldoorn, meer echt contact zonder afleiding van mobiele telefoons, meer verbinding tussen groepen mensen in de stad. En dromen over een onverwachte ontmoeting met een wolf in het bos. De acties leidde bij een paar mensen tot een concreet hulpaanbod van anderen, waardoor deze dialoog zeker ergens een vervolg gaat krijgen.

Plaats een reactie