Apeldoorn Ontketend

Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Vanaf 1 juli 2023 wordt er in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Film: 12 Years a Slave

In het kader van het herdenkingsjaar wordt in Apeldoorn in diverse sectoren een aantal initiatieven ontwikkeld.
Zo heeft Gigant het initiatief genomen in het kader van de herdenking van het slavernijverleden op 27 juni de film ’12 Years a Slave’ te vertonen.

Steve McQueen verfilmde het dagboek van Solomon Northup, die als vrij man rondloopt in New York tot hij in 1841 wordt ontvoerd en als slaaf te werk wordt gesteld. ’12 Years A Slave’ vertelt zijn verhaal.

Er is aan de vertoning een leuk randprogramma gemaakt. Daarin treedt spoken word artist Suehalee Vergouwen op.
Ook oud stadsdichter Aad van der Waal levert een bijdrage.
Tot slot is er de mogelijkheid mee te doen aan een bijzondere wandeling op 2 juli. Deze wandeling start om 14.00 bij Gigant. Hierover krijgt u na de film meer informatie. U kunt zich dan ook evt. aanmelden.

Oproep vrijwilligers
Zijn er vrijwilligers die naar de film komen en die bij voldoende interesse de wandeling samen met anderen zouden willen begeleiden?
Je moet wel wat ervaring hebben en een beetje lef. We willen iets nieuws uitproberen.
Voor de eerste 2 aanmelders is er een vrijkaartje voor de film beschikbaar!
Met aanmelders praten we na de film.

Herdenkingsjaar slaverijverleden

Op 1 juli 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden bij wet werd afgeschaft. In het hele land wordt hier meer aandacht aan besteed tijdens het herdenkingsjaar slavernijverleden. Ook in Apeldoorn staat men stil bij deze bijzondere gebeurtenis. GIGANT, CODA en Orpheus organiseren diverse activiteiten om het slavernijverleden te herdenken. 

Hierboven vind je het overzicht met alle activiteiten die worden georganiseerd. Kijk voor meer informatie en aanmelden over de activiteiten op de websites van de betreffende organisaties. 

Plaats een reactie