Vriendschap; een dialoog bij Buurtcirkel Centrum

Door Marrie Schoorl

Vriendschap, een dialoog bij buurtcirkel Centrum.


Bij ontmoet & Co komt de buurtcirkel wekelijks samen. Vandaag is gekozen om met elkaar een dialoog aan te gaan rond het thema ‘Vriendschap’. Voor de deelnemers is deze wijze van met elkaar in gesprek gaan nieuw. Als start kiezen we een kaart met een afbeelding die ons aantrekt, als we aan ‘vriendschap’ denken. Bij de kennismaking die volgt, blijkt direct dat vriendschap voor ieder een eigen betekenis heeft. De
één beleefd vriendschap het liefst met één persoon tegelijk, terwijl een ander bij vriendschap aan een groep denkt, waarmee je kunt lachen en huilen en als een soort familie voelt. Ook komt muziek als rode draad en verbindende factor naar voren. En vriendschap als een vlinder, prachtige kleuren, waardoor je geraakt kunt worden, maar het kan ook zo weer van
je wegfladderen. Vriendschap die door de jaren heen verandert en vriendschap in de zin van omzien naar elkaar. Toevallige ontmoetingen, die tot jaren vriendschap kunnen leiden, hartverwarmend in zijn eenvoud. Maar ook dat het je verhouden tot vrienden niet altijd eenvoudig is.


Het is mooi om met elkaar te ervaren, dat er ruimte is om te spreken en te zwijgen, wanneer we persoonlijke ervaringen uitwisselen. Eén van de deelnemers vertelt, dat zij vriendschappen heeft vanuit haar jeugd. Gestoeld op vertrouwen, de draad weer oppakken waar het gesprek eerder geëindigd is. In de nieuwjaarsnacht, wanneer het vuurwerk nog
knalt gaan er altijd berichten over en weer. Dat het behouden van vriendschap ook inzet vraagt, zoals bij een verschil van mening in de coronatijd. Door vast te stellen dat ze het er over eens zijn het niet eens te zijn, is de verbondenheid behouden. Vriendschap wordt ook
vergeleken met een trein, er stappen mensen in, maar ook weer uit. Vrienden kunnen bij een bepaalde levensfase horen en soms is het beter een vriendschap te beëindigen. En hoe het is, als vriendschap wegvalt door de dood en alleen de herinneringen blijven.

Als we dromen, onze wens formuleren, dan komen woorden langs als verbondenheid, delen, vertrouwen, loyaliteit, lachen én huilen. Jezelf kunnen zijn met je mooie en minder mooie kanten. Dat er echter wel ruimte nodig is, oftewel vriendschap niet moet voelen als een
‘knellende’ band.

Eén van de deelnemers sluit af met ‘houden van is niet loslaten, maar op een andere manier vasthouden, en dit geldt ook voor vriendschap. Ieder kan zich hier in vinden.

Dialoogbegeleider: Marrie Schoorl
Datum: 14 april 2023

20230414_171127

1 gedachte over “Vriendschap; een dialoog bij Buurtcirkel Centrum”

Plaats een reactie