Keti Koti – Kibra Kadena- gebroken keten in Apeldoorn

Door Nericha Marchena

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische
eilanden bij wet werd afgeschaft. In het hele land wordt hier meer aandacht aan besteed tijdens het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ook in Apeldoorn willen we deze bijzondere gebeurtenis niet zomaar voorbij laten gaan. Naar mijn mening zijn we nu beland in een tijd van erkenning, respect tonen voor elkaar, bewustwording, heling ‘en samen kijken hoe we nu verder gaan’.
De slavernij en de afschaffing hiervan hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Suriname, de Caraïbische eilanden en Nederland. Ik hoop dat dit herdenkingsjaar, van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, een jaar wordt om dichter bij elkaar te komen en elkaar beter te leren kennen.

Enige tijd geleden heb ik een oproep gedaan aan de inwoners en culturele
instellingen van Apeldoorn om hier aandacht aan te schenken. De culturele
instellingen hebben mooie programma’s in hun programmering hieromtrent
opgenomen. Ook zijn we met een diverse groep Apeldoorners aan de slag gegaan met het samenstellen van een mooi programma voor jong en oud.

Van 24 tot en met 30 juni willen we lezingen, film, dans, muziek en ook een
kunstexpositie in ACEC organiseren. Op 1 juli is de viering in ACEC met muziek, dans, presentaties en nog veel meer. En natuurlijk zal lekker eten niet ontbreken!
Ook een samenwerking met Samenspraak is te vinden op ons programma.

Ik hoop dat wij anderen kunnen inspireren om ook activiteiten in dit thema te gaan organiseren om dit herdenkingsjaar extra aandacht te geven. In de volgende nieuwsbrief komen we hier op terug. Je kunt ook op de hoogte blijven via onze Facebookpagina Keti Koti Apeldoorn.

Plaats een reactie