Over energie gesproken!

Door Sylvia van den Ark.

In het kader van de Zero Waste Week die van 11 t/m 17 september georganiseerd werd, heeft stichting Samenspraak in samenwerking met Stimenz en Zero Waste Apeldoorn op maandagavond 12 september een dialoogtafel georganiseerd met als thema ‘Over energie gesproken’.  We waren te gast in Het vogelnest. 

Als opwarmertje startten we met het gedicht ‘Verschillende soorten energie’ van Feline Rietbergen (Lees hier het gedicht).

Het gedicht was een mooie inleiding op de eerste gespreksronde waarin iedereen over diens relatie met het thema vertelde. Sommigen maakten zich zorgen over de komende prijsstijgingen in energierekeningen en de daarbij verwachte financiële problemen voor buren of collega’s. Ook werd er gesproken over de uitdagingen en mogelijkheden die de energietransitie met zich meebrengt. Maar energie had ook te maken met energie bij jezelf vinden en vasthouden. Dat je je kunt afvragen hoe luxe het eigenlijk is hoe wij over energie denken, en dit als iets vanzelfsprekends beschouwen.  Vele kanten werden belicht, en juist het luisteren naar deze verschillende perspectieven en ideeën zorgde voor geïnspireerde dialoog.

Het werd tijd om het thema nog iets intensiever te onderzoeken. Welke ervaring zou men willen delen, wat is echt bijgebleven. Een aantal keren kwam naar voren dat ergens energie in steken, ook weer energie oplevert. Een ander kunnen helpen als die daarvoor open staat. Een soort energietransitie van mens tot mens. De overtuiging werd uitgesproken dat voor het oplossen van de energiecrisis ook de politiek flink aan de bak zal moeten, dat grote bedrijven op moeten staan en de regie in eigen hand moeten nemen. De energie in het gesprek nam toe, even tijd dus voor een theepauze en alvast mijmeren over energiedromen.

Een kleine opsomming van de gedeelde dromen: Ik droom dat ik mijn bron van energie zo weet te gebruiken dat ik deze niet uitput. Ik droom dat iedereen het normaal vindt dat je je rotzooi opruimt,  en wat zuiniger is. Dat we kunnen loslaten dat korte termijn geluk de standaard is voor lange termijn geluk. Vertragen is ook gewoon goed. De uitspraak: Dat iets kan, betekent niet dat het hoeft, kreeg veel bijval. Van individualisme naar een wereld samen, waarin lokaal opgewekte, duurzame en betaalbare energie voor iedereen beschikbaar is. Meer zachtheid in de wereld, minder polarisatie en kijken naar wat we delen. De politiek die opstaat en in actie komt. Dat technologie op de juiste manier wordt ingezet. Een breed scala aan energiedromen, waarbij we in de laatste ronde van het gesprek benieuwd waren naar de ervaringen van iedereen deze avond. Wat gaan zij meenemen uit dit gesprek. Oftewel, met welke energie gaan zij weer naar huis?

Voor sommige deelnemers was de dialoogtafel nieuw. Het voeren van een dialoog werd als een fijne manier van een gesprek voeren ervaren. “Niet onderbroken worden in je verhaal is fijn”. Eén van de deelnemers had ontdekt dat van waaruit je redeneert, maakt waar naar je toe redeneert. Een ander was verrast door de filosofische uitspraken die gedaan werden. Iemand kreeg het inzicht dat wat een crisis genoemd wordt, anders bekeken, eigenlijk een luxeprobleem is. Gevalletje omdenken dus. En één van de deelnemers deelde het volgende: “Ik ga mijn nieuwsgierigheid weer meer de ruimte geven. Nieuwsgierig zijn naar, en verwonderd mogen zijn over het verhaal van een ander”.

Het was een mooi dialoogavond waarbij sommige ietwat vermoeid (door drukke periode en lange werkdag) aanschoven, maar met nieuwe energie weer naar huis gingen.

Plaats een reactie