Nieuws vanuit het bestuur

Waarom deelnemen aan een dialoog zo leuk en leerzaam is?

Door Heidi van den Hul.

Het is bijna zover. Over een maand vindt ons grootste jaarlijkse evenement, de Week van de Dialoog, plaats. Onze werkgroep is druk met alle voorbereidingen, er zullen vele tafels door heel Apeldoorn verspreid , u verwelkomen .

Nu vraagt u zich wellicht af, ik, waarom zou ik meedoen?

Ik wil u graag uit eigen ervaring vertellen waarom ik denk dat u een keer zou moeten deelnemen aan een dialoog.

De tijd staat even stil. De gespreksbegeleider zorgt ervoor dat een ieder zijn verhaal mag doen, u krijgt de ruimte om uw ervaringen te delen over het onderwerp en iedereen luistert naar elkaars inbreng zonder onderbrekingen. Een verfrissing in deze tijd van discussie en debat, luisteren naar elkaar met echte aandacht.

Ontmoeting. Ik heb nog nooit zo snel mensen zich met elkaar vertrouwd zien raken als tijdens een dialoogtafel. Soms worden na de dialoog contactgegevens uitgewisseld om nog eens door te praten, hoe mooi is dat.

Verbinding. We komen van verschillende achtergronden maar toch vinden we elkaar in ervaringen rondom het thema. Dit jaar is dat ‘samen thuis’ waar we allen een associatie mee hebben. De deelnemers, vaak eerst vreemden voor elkaar, zijn één groep geworden, een hele bijzondere band wordt geschapen door de uitwisseling van gevoelen, gedachten en visies.

Nieuwe inzichten. Het delen van jouw ervaringen, jouw ideeën is een leerzaam moment voor de deelnemers maar ook voor jou. De structuur van de dialoog helpt je te reflecteren en geeft je richting. Na de dialoog voel je je opgeladen voor nieuwe stappen en ervaringen.

Leuk. Voordat ik bij stichting Samenspraak kwam, had ik nog nooit deelgenomen aan een dialoog. Ik heb nu de gelegenheid gehad om bij meerdere tafels deel te nemen en kan als laatste toevoegen dat het ook gewoon heel leuk is. Meepraten over een bekend thema waarbij ieder spreektijd krijgt, is een unieke tijd van rust en reflectie tussen alle drukte in je dagelijkse leven door. Even geen schermen, werk of huishouden, maar echte aandacht voor een thema dat ons allemaal aanspreekt. De verhalen kunnen grappig, ontroerend en aangrijpend zijn, je steekt er altijd iets van op.

Heb ik u overtuigd, bent u nieuwsgierig geworden en wilt u ook wel eens deelnemen? Welkom, wij nodigen u van harte uit, schrijf u in via Eventbrite of via één van de locaties, er is altijd wel een dialoogtafel dicht bij u in de buurt. Een ervaring om nooit te vergeten!

Plaats een reactie