Kleurrijk Ontmoeten in de Maten

Door Miranda Kalksma
Zaterdag 23 april vond in De Drie Ranken in Apeldoorn Kleurrijk Ontmoeten in de Maten plaats. Wij, Michiel, Henk, Roelof en Miranda waren hier namens Samenspraak aanwezig. Om 9.30u was Miranda aanwezig om onze stand klaar te maken voor deze dag. Onze stand zag mooi rood, dus lekker kleurrijk. De eerst muziekband was zich al aan het opwarmen, terwijl er langzaamaan wat heerlijke geurtjes van etenswaren door De Drie Ranken aan het verspreiden waren. Even later kwam ook de drie heren aanlopen; Roelof, Henk en Michiel. Het gelegenheidskwartet was gereed voor actie.

Het Kleurrijke Ontmoeten in de Maten ging over kennismaken met elkaars culturen, eten, dans en muziek. Maar ook door het gesprek, gedichten en verhalen. Dit sluit natuurlijk goed aan bij de visie van Samenspraak. Kort gezegd willen wij door middel van een dialoog* meer begrip voor elkaar te creëren, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt.  Wil je meer weten over onze dialoogmethode? Kijk dan een op deze pagina ‘Hoe werkt Samenspraak?’

Voor Samenspraak was er een plek in de Kerkzaal gereserveerd. In deze zaal stonden allemaal informatiestandjes, zoals van Vluchtelingenwerk, Roze50+, Amnesty International en de Wereldwinkel. In de Kerkzaal werd verder ook muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Dat betekende dat we af en toe best hard moesten praten. We hebben ook lekker mee kunnen swingen en zo werd het een vrolijke dag.

De Molukse band startte en sloot het artiestendeel af. Het Sokkenbuurt Zeemanskoor zongen geweldig. De dansgroep Kwan Yik Wui danste er mooi op los. Het optreden van Onesapa & Noah Jaora was lekker swingend en Mudanthe Djembe was heerlijk om naar te luisteren. De mensen in de zaal genoten lekker mee en wij, wij zaten lekker overal dichtbij!

In de Huiskamer zaal werden er allemaal lekkere hapjes verkocht. Voor een kleine bijdrage kon je lekker eten en kennismaken met de Wereldse keuken. Ook de artistieke kant werd belicht. In de hal stond de Kaarsen van Eef en Atelier Stichting da Capo. Hier kon je een portret van je laten schetsen. 

Het thema Ouder worden kwam vooral naar voren in de zaal De Toekomst. De keuze voor die zaal kon geen toeval zijn… Hier werden de ronde tafel gesprekken gehouden en het napraten over ouder worden. Dit laatste gesprek werd gevoerd onder leiding van onze Roelof. De zaal zat super vol, dus een geslaagd moment. 

Bij onze stand kon je meer informatie krijgen over Samenspraak. Onze nieuwe folder hebben we lekker kunnen uitdelen en voor de liefhebber hadden we een blocknote en een pen. Ondanks dat Samenspraak al jaren bestaat zijn we nog niet heel bekend in Apeldoorn dus door deze dag hebben we onszelf weer een beetje zichtbaarder gemaakt. 

Er konden ook vraagkaartjes ingevuld worden met de vraag: “Waar wil jij het over hebben?” Deze vraagkaartjes gebruiken we om thema’s te verzamelen die we kunnen inzetten voor nieuwe dialoogtafels in de toekomst. Wij hebben een aantal leuke ideeën gekregen:

  • Gedeelde waarden
  • Vóór elk ‘debat’, zakelijk, politiek of sociaal; eerst dialoog
  • Dromen
  • We zijn er voor de burenruzie begint
  • Tweedeling in de maatschappij

Onder aan de pagina heb je de mogelijkheid om te reageren op dit verslag. Misschien heb jij een idee voor een dialoog? Wij lezen het graag.

Om 16.00u hadden we warme en vermoeide voeten en hebben we onze spullen gepakt. Moe maar voldaan, want het was een mooie dag vol diversiteit in cultuur en ontmoetingen. 

Heb jij ons gezien, maar niet kunnen spreken of niet voldoende? Of heb je ons juist gemist en ben je toch nieuwsgierig wie wij zijn en wat wij doen? Neem dan gerust eens contact met ons op.

2 gedachten over “Kleurrijk Ontmoeten in de Maten”

Plaats een reactie