Dialoogtafel Kémi Internationale Vrouwendag

Verslag Quirine Lensvelt-Ruijs; gespreksbegeleider

Het was een bijzondere bijeenkomst, m.n. ook omdat de groep van 3 vrouwen en 4 mannen een zeer diverse culturele achtergrond had, nl. Irakees, Turks, Egyptisch, Colombiaans en Nederlands. We werden zeer gastvrij ontvangen in het kantoortje van Kémi, een organisatie die professionele organisaties ondersteunt bij hun werk met etnische groepen in Apeldoorn.

Als inleiding voor het belang van de Internationale Vrouwendag werd gestart met een korte inleiding over de geschiedenis van de vrouwen’strijd’ voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen (in Nederland kregen vrouwen in 1919 

passief kiesrecht, in 1952 pas een algemeen kiesrecht en in 1959 kregen gehuwde vrouwen eindelijk een zelfstandige tekeningsbevoegdheid). Daarna brachten de deelnemers de verschillen tussen mannen en vrouwen in de verschillende culturen naar voren. In Irak bestaat bv. altijd nog eerwraak; onder die noemer worden nog zeer regelmatig (jonge) vrouwen vermoord, bv. door berichtjes op hun telefoon!

Behalve het cultureel verschil (en wie er in die landen aan de macht is), maakt het ook wel uit of je uit een meer intellectuele familie komt, waar vaak sprake is van meer gelijkheid, of van het platteland, waar bv. jongens wél en meisjes niet naar school mogen. Ook kwam naar voren dat ook in Nederland vaak nog een verschil in opvoeding is van jongens, die meer verzorgd worden door hun moeder, en meisjes, die vaak meer zelf moeten doen en ook meer huishoudelijke taken toegeschoven krijgen. Ook is er nog steeds sprake van een mannencultuur in Nederland in diverse organisaties, zoals bv. bij de politie, al is er de laatste tijd wel meer aandacht voor gelijke behandeling.

Als we dromen komen bij een wereld met gelijke kansen voor mannen en vrouwen waar je gerespecteerd wordt als mens. Dat alle nieuwe groepen mensen in Apeldoorn een betere toekomst krijgen dan in de landen van herkomst en dat we met z’n allen in vrede mogen leven. Het zou goed zijn als er meer vrouwen aan de macht waren, want zij zijn meestal ook moeder waardoor zij geen oorlog zullen gaan voeren. Ook werd er gedroomd over een wereld waar de vraag of je kinderen en een baan kunt combineren ook een vraag voor mannen is en niet alleen aan vrouwen.

Men vond het mooi, bijzonder en leerzaam om zo vanuit jezelf met elkaar in gesprek te zijn. Er ontstond een mooie verbinding in de groep door gedachten op deze manier met elkaar uit te wisselen.

Plaats een reactie