Debat of dialoog in de politiek, strijd of verbinding?

Door: Ellen Witteveen

Traditioneel wordt binnen de politiek het gesprek over de verschillende perspectieven en waarheden gevoerd vanuit het debat.

Maar is dat de beste vorm om politiek te bedrijven? In een debat breng je jouw standpunt naar voren waarbij je ondersteunende argumenten aanhaalt om je gelijk te bewijzen. De ander doet hetzelfde.  Je gaat elkaar ‘bestrijden’. Je luistert naar waar het verhaal van de ander niet klopt, zodat je deze onderuit kunt halen. Er ontstaat een gevecht waarbij retorische trucs worden uitgehaald. Er blijven een winnaar en een verliezer over en de relatie verhardt. Dat leidt uiteindelijk ook tot tegenstelling en verharding bij de achterban van beide politieke partijen.

In plaats van het debat zou het een hele vooruitgang zijn als binnen de politiek de dialoog de standaard wordt. Er zijn wederom verschillende standpunten. Echter, bij de dialoog is het de intentie van de deelnemers aan het gesprek om de ander echt te begrijpen. Je probeert niet langer de tegengestelde mening te verslaan, maar je luistert beiden empathisch en met oprechte belangstelling en zonder oordelen. Je ziet overeenkomsten (die je beiden benoemt), je ziet verschillen (deze spreek je uit) en je krijgt door het gesprek nieuwe inzichten. De volgende stap bij een dialoog is dat je bekijkt hoe deze nieuwe inzichten inwerken op jouw standpunt (en je past deze aan) en je onderzoekt gezamenlijk wat er nodig is om de verschillen te overbruggen. Je kijkt bij de dialoog als het ware door de ogen van de ander, in plaats van je ingenomen standpunt hardnekkig te blijven verdedigen met argumenten. 

Zo kan er een positieve verschuiving in de politiek en de samenleving ontstaan als onze politici meer op deze manier met elkaar omgaan. Dat ze elkaar voor de camera en in de Tweede Kamer de bal toespelen en benadrukken waar ze elkaar treffen. Dat partijen gezamenlijk benoemen waarom genomen maatregelen, wetten en keuzes van belang zijn. Dat wij zien en horen dat onze politici via de dialoog komen tot oplossingen voor verschillen. En dat beide partijen evenwichtig ‘water bij de wijn’ doen indien nodig. Wat gaat de impact zijn van deze opbouwende manier van samenwerken op hoe wij in de samenleving met elkaar omgaan? Wellicht het proberen meer dan waard!!

Bron: (Uit Debat of dialoog, kies jij voor strijd of verbinding? 18 januari 2021/door Marco Buschman)

Kopie van Grr

1 gedachte over “Debat of dialoog in de politiek, strijd of verbinding?”

Plaats een reactie