In dialoog blijven

Door William Kreijkes

De week van de dialoog is weer geweest. Nu is het belangrijk om in gesprek te blijven, in dialoog.

De dialoog is niet bedoelt als een manier om te blijven debatteren of te discussiëren. Het doel is het verhaal van de ander horen en begrijpen wat zijn of haar beweegredenen zijn.

Het is belangrijk om dit te blijven doen het hele jaar door. In dialoog blijven kan je doen met collega’s op het werk. Het belangrijkste is om bereid te zijn te luisteren naar het verhaal van de ander en in gesprek te gaan zonder vooroordelen.

Samenspraak Apeldoorn stimuleert graag dit initiatief om in dialoog met elkaar te blijven.
Samenspraak kan op veel manieren worden geuit. Je kan het ook uiten in actie. Help elkaar zonder vooroordelen. Doe boodschappen voor elkaar zonder vooroordelen. Geef elkaar voorrang in het verkeer, supermarkt zonder vooroordelen.
Het belangrijkste wat wij voor elkaar kunnen doen om onze leefomgeving leefbaarder te maken is dat wij bereid zijn elkaar te helpen met de kleine en grote dingen zonder vooroordelen.

Het zou goed zijn voor de mentale gezondheid van iedereen als wij ons verhaal kwijt kunnen.
De maatschappij, de leefomgeving kan heel veel verbeteren als mensen bereid zijn te luisteren naar de verhalen die anderen te vertellen hebben. Eenzaamheid heeft niet altijd te maken met mensen rondom je heen hebben, soms het heeft het maken met het niet kwijt kunnen van je verhaal.

Een dialoog per maand houdt het brein gezond.

Plaats een reactie