De wandeldialoog in Berg en Bos

Door Bernard Hilgers

De wandeldialoog verschilde qua methodiek niet van de gewone dialoog: kennismaken, ervaringen uitwisselen, dromen en doen, maar vooral ook een ontmoeting met je meer innerlijk zelf doordat de dialoog in de natuur  en ook een beetje met de natuur was. Na een voorstelrondje en eerste verkenning van het thema ‘de moeite waard’, togen we naar de piramide* in park Berg en Bos alwaar we op het veld een stukje natuur moesten zoeken en meenemen. We waren met zijn vieren en legde onze ‘schat’ bovenop het bovenste blok van de piramide. We gingen zelf op een hoek staan en vertelde wat ons inspireerde aan onze vondst, wat boeiende verhalen opleverde.

Wandelend vervolgde we onze tocht en vertelde elkaar wat we zelf de moeite waard vonden of er in meegemaakt hadden. We deden vervolgens een elfjes-opdracht en somden elf begrippen op die bij ons opkwamen bij ‘de moeite waard’ en deelden de vier belangrijkste met elkaar. Dromend liepen we naar de betonnen trap van het park die een uitzichtpunt vormt over de vijver. Op de reling ‘vertelde’ ieder zijn toekomstplan met betrekking tot ‘de moeite waard’ tegen de denkbeeldige moeder natuur in de bosvijver. Al keuvelend liepen we weer naar ons beginpunt terug, waarbij we nog een aantal park Berg en Bos monumentjes afliepen. Een mooie wandeling, ontmoeting met elkaar met de prachtige in herfstkleuren getooide natuur en het thema ‘de moeite waard’. Een mooie ervaring die vanwege het buiten zijn toch heel anders was dan aan tafel en dat vonden we allemaal wel.

*Piramide EON

De piramide EON staat sinds 2004 in Apeldoorn. Initiatiefnemer is Bibliotheca Biografica. Dat is een wereldwijde organisatie die biografieën verzameld. De piramide bestaat uit 30 granieten kubussen en er liggen nog kubussen los op de grond. Elke kubus symboliseert een levensverhaal van een persoon. Deze levensverhalen worden bewaard voor het nageslacht in deze granieten stenen piramide.

Sinds de bouw van het monument zijn er geen nieuwe kubussen meer toegevoegd aan de piramide. De bedoeling was dat het monument 15 meter hoog zou worden. Dat is bij lange na niet gehaald. De hoogte lag politiek nogal gevoelig. Na veel strijd is een ontheffing verleend. Met als commentaar: “leg de stenen toch allemaal op de grond, dan zijn ze tenminste nog nuttig als zitbank”.

De piramide ligt ongeveer 3 kilometer lopen vanaf het begin van het park, net voorbij de grote bosweide waar in goede tijden de Openlucht Filmfestival werd gehouden.

Plaats een reactie