Doe je mee aan de dialoog?

Doe jij mee aan de dialoog van 10 juni om 19.30u? Klik dan hier. Of wil je eerst wel eens weten wat nu een dialoog is? Lees dan verder!

Dialogen van Samenspraak; wat is een dialoog nu eigenlijk?

Het woord dialoog kan heel afstandelijk en ouderwets overkomen en het is misschien ook niet voor iedereen helder wat een dialoog zou kunnen zijn.

Volgens het internet betekent een dialoog onder andere: 1) Discussie 2) Gesprek 3) Gesprek tussen twee mensen 4) Gesprek tussen twee personen 5) Gespreksvorm 6) Literair genre 7) Mondeling onderhoud 8) Overleg 9) Samenspraak 10) Tweegesprek 11) Tweespraak

Het lijkt er dus op dat Samenspraak dialogen organiseert waar maar twee mensen deel aan kunnen nemen. Maar de dialogen die Samenspraak organiseert en heeft gehouden gaan veel dieper dan een tweegesprek. Dat komt door de methode die wij daarvoor gebruiken; de dialoogmethode.

De dialoogmethode bestaat uit vier stappen; kennismaking, ervaringen, dromen en doen. Deze stappen dragen bij tot onderling begrip, verbondenheid en inzicht. Elkaar ontmoeten vanuit nieuwsgierigheid en verkenning. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. Het gaat om luisteren met oprechte aandacht en onderzoek naar eigen (voor)oordelen en andere inzichten of zienswijzen.

Dialogen zijn daardoor niet alleen inzetbaar voor twee mensen, maar ook binnen bedrijven, scholen, buurthuizen en instanties. Een voordeel van de dialoog is dat je elkaar helemaal niet hoeft te kennen om deel te nemen aan deze dialogen, juist het onbekende maakt ruimte voor oprechte nieuwsgierigheid. De mogelijkheden om een dialoog te houden zijn divers; rond een tafel, online, wandelend, tekenend, spelend, zakelijk en informeel. Deze opsomming is niet compleet, laat je creativiteit maar spreken.

De dialogen van Samenspraak hebben een thema, vaak gerelateerd aan de actualiteit. Thema’s zijn een uitgangspunt en kunnen vaak breed gezien worden. Maar ook een themavrije dialoog is mogelijk. Het is vooral belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met je dialoog; 

  • Gaat het erom een nieuwe strategie te verwoorden of om uit te voeren
  • Is er een ‘wicked problem’; een uniek probleem zoals bijvoorbeeld het oplossen van etnische ongelijkheid
  • Wil je processen doorlopend verbeteren
  • Wil je de eerste stappen van vernieuwing zetten(product, bedrijf, buurt etc)
  • Is het doel samenwerkingen tussen mensen te verbeteren en tegenstellingen te overbruggen
  • Of wil je het gewoon op zijn beloop laten, bijvoorbeeld als kennismaking

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken over wat je wilt bereiken met je dialoog. Soms is het een groter doel, soms een klein maar net zo belangrijk doel om te behalen. 

Voor Samenspraak is het overkoepelende doel dat uitsluiting vanwege ras, etniciteit en beperking stopt. Het ontwikkelen van begrip voor de verschillen tussen de diverse mensen uit Apeldoorn.  Samenspraak brengt jou in gesprek met mensen met een andere levensovertuiging, cultuur, achtergrond, uiterlijk en niveau. Dat doen we door minder aan het woord te zijn en meer te luisteren naar elkaar. De dialoog haalt ons uit de polarisatie (versterken van tegenstellen tussen mensen) en versterkt het gevoel van verbinding (William Isaacs). En dat is vele malen krachtiger dan een discussie, onderhandeling en debat waarin overtuigingen en denken over tegenstanders voorop staan.

Heb ik jouw nieuwsgierigheid nu wat meer gewekt? Ben je klaar om een verschil voor jezelf te maken? Doe dan mee met de dialoog van 10 juni. Je kan je hieronder via de rode knop aanmelden

Plaats een reactie