Vrouwendag Apeldoorn ‘on line’

Vorig jaar zaten we op 8 maart de hele dag gezellig bij elkaar in het restaurant van Foenix, nu kwamen we ‘s avonds via beeldschermen bij elkaar met een eigen kopje koffie of thee, of zelfs met champagne!

Het thema dit jaar was “Invloed met Impact”, ofwel hoe kunnen we zorgen dat thema’s die vrouwelijke impact nodig hebben op de kaart komen en er blijven staan om zo blijvende invloed uit te oefenen. Eén van de thema’s waarover gesproken werd was ‘Partnergeweld’, waar vrouwen vaker het slachtoffer van zijn dan mannen.

Voorzitter Suus Reep kwam in haar openingswoord  met cijfers over de ongelijkheid van vrouwen t.o.v. mannen in bv. salariëring en over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in belangrijke posities. Al jaren strijden vrouwen voor meer gelijkheid, maar helaas is die nog steeds niet bereikt.

Daarna las Desiree haar indrukwekkende gedicht “Toen” voor dat over “Sorry zeggen” ging met o.a. de zin: “Sorry, het niet vanzelfsprekend dat ik besta”.

Kirsten interviewde Truusje over partnergeweld. Vanuit haar eigen ervaring heeft Truusje hierover de boeken “Achter mijn voordeur”, deel  1 en deel 2,  geschreven.

Kirsten kwam eerst met cijfers: 97.000 vrouwen t.o.v. 27.000 mannen hebben per jaar te maken met partnergeweld. Gemiddeld sterven er 40 vrouwen per jaar, t.o. 1 man die door toedoen van een vrouw overlijdt. Truusje raadt ons aan haar boek te lezen, het is te heftig om hier nu te delen. Het geweld heeft 4 jaar geduurd.

Toen haar man dreigde haar en haar kinderen te vermoorden, is ze weg gegaan. Nog steeds blijft haar ex haar en haar kinderen bedreigen, o.a. per mail. Aan de hulpverlening heeft ze niet veel gehad; die wilde vooral haar kinderen uit huis plaatsen, omdat ze dan veiliger zouden zijn. Truusje geeft presentaties, ook bv. aan de Politie-academie, waar ze een luisterend oor vindt. Het is lastig om de daders aan te pakken, omdat het ze meestal aan inzicht ontbreekt over wat ze teweeg brengen met hun excessieve gewelddadige gedrag.

Tot slot werd er in vijf groepjes verder over de mogelijkheden van ‘Impact’ gepraat.  Hierbij kwam o.a. aan de orde dat je steeds ongelijkheid zichtbaar moet maken, o.a. d.m.v. cijfers, dat opvoeding van het grootste belang is, dat  goed leren communiceren al jong en ook op school moet worden geleerd, evenals het omgaan van mensen vanuit verschillende culturen, dat vrouwen hoog op de kieslijst moeten komen en dat kiezen op vrouwen zeer belangrijk is,  dat zij ook in het college B& W horen te zitten (in Apeldoorn bestaat het College van B&W alleen uit mannen en is de groep “100 talentvolle vrouwen in Apeldoorn”opgeheven!). Als laatste werd benadrukt dat het belangrijk is dat vrouwen en mannen samen opkomen voor meer gelijkheid en tegen onderdrukking en huiselijk geweld.  Het was een inspirerende avond en we kijken uit naar 8 maart 2022 met nog meer impact.

Plaats een reactie