Voornemens voor 2021

Voor veel mensen is een wisseling van het jaar een moment om je goede voornemens vorm te geven. Maar eigenlijk is het niet nodig om zo’n moment af te wachten. Ieder moment met de intentie om iets te veranderen of te bereiken is goed om te starten. Of dit nu met oud en nieuw is, vandaag of over 4 weken. Meestal doe je dit allemaal vrijwillig, maar wat als je vrijwilliger wilt worden?

Het is wel goed om af en toe stil te staan bij waar je naar toe wilt of wilt bereiken op korte en lange termijn. Hoe ga je dat aanpakken, wie en wat heb je daarvoor nodig? Stel je wilt vrijwilliger worden. Hoe pak je dat aan? Je hebt vrijwilligerscentrales, zoals Apeldoorn Pakt Aan (www.apeldoornpaktaan.nl)  waar allerlei vrijwilligersfuncties staan, daar kan je een keuze maken. Het vinden van vrijwilligerswerk is op zich niet zo moeilijk. Het gaat er wel om hoe jij  jouw vrijwilligerswerk wilt vormgeven en waar jouw behoefte ligt. 

Vrijwilligers werk kan je op vaste momenten inzetten of flexibel. Bij Samenspraak Apeldoorn bijvoorbeeld, kan dit allebei. Zo werken er vier vaste vaste vrijwillige medewerkers op het projectbureau en

bestaat het bestuur uit zes vaste vrijwilligers. Flexibel vrijwilligers werk bestaat vooral uit werkgroepen en dialoogbegeleiders. Zo kan je je eenmalig, projectmatig, zo nu en dan op afroep je vrijwilligers werk doen. Samenspraak kan dit soort vrijwilligers zeker gebruiken, zo kunnen we alleen maar meer voor elkaar krijgen.

Het nationaal jaar Vrijwillige inzet 2021 heeft als motto ‘Mensen maken Nederland’. Er zijn inmiddels al 7 miljoen mensen die zich inzetten als vrijwilliger voor de ander of de samenleving. Je zet je talenten in voor anderen, maar ondertussen ontwikkel je je zelf ook. Je ontdekt dat je bepaalde vaardigheden in huis hebt die je nog niet eerder hebt gebruikt of je leert nieuwe vaardigheden. Maar je ontmoet ook nieuwe mensen en vergroot zo je netwerk. Met het nationaal jaar Vrijwillige inzet 2021 hoopt men dat zich nog meer mensen gaan inzetten als vrijwilliger. Meer weten? Kijk dan op deze website: www.vrijwilligerswerk.nl/mensenmakennederland/.

Joost van Alkemade, directeur NOV: “Mensen maken Nederland is bedoeld te laten zien wat vrijwilligers bijdragen aan de maatschappij, hoe leuk en waardevol dat is én om nieuwe mensen te vragen zich ook in te zetten.”

Ben je al geïnspireerd om je voornemens uit te laten komen? Heb je al een goed plan of ben je al druk met de uitvoering? Of lukt het niet? Ga niet bij de pakken neerzitten. Je kan ieder moment weer een nieuw voornemen maken en de intentie aangaan om deze waar te maken.

Plaats een reactie