Terugblik op 2020

Terugblik Projectbureau naar 2020

2020 was niet het jaar waar waarschijnlijk de meeste mensen met een voldoening gevend gevoel op terug kijken. Ook op het projectbureau van Samenspraak Apeldoorn zijn we het hier mee eens. Eveline, Andrea, Jarmo en William vonden het een uitdagend jaar, vol prikkels en veranderingen en toch ook onzekerheid wat de toekomst gaat brengen.

We nemen jullie even kort mee in hoe wij 2020 beleefd hebben. Het begon natuurlijk met de nodige personele veranderingen. Er was een nieuwe coördinator, daar moest uiteraard aan gewend worden. Er gingen collega’s weg en er kwamen nieuwe bij. Met hun vieren is er samen met Miranda een stevige basis gecreëerd op het projectbureau.  Dat is toch ook zeker een groot succes. We waren nog maar net begonnen met ons allernieuwste project; Cultuur bij je buur vorm te geven, toen corona roet in het eten gooide. Van de een op de andere dag werd de wereld voor iedereen anders. We mochten voorlopig niet meer in één ruimte samenwerken en gingen dus naar huis. De Buurtkamer sloot kort daarna ook en hadden we ook even geen plek meer om te werken. Na een tijdje kreeg iedereen de middelen om thuis aan het werk te gaan en dat hebben we tot aan de zomervakantie dan ook zo gedaan.

Maar het klinkt makkelijker dan het was. Want Eveline, Andrea, Jarmo en William waren niet gewend om thuis te werken en één van de redenen om bij Samenspraak aan de slag te gaan was vanwege het opbouwen van de sociale contacten! In plaats daarvan keken we elkaar aan via een beeldscherm en kregen we van elkaar een indruk van ons huiselijke leven.

Afleiding, prikkels, afhankelijk zijn van je eigen (niet goed ontwikkelde) discipline, verminderde motivatie, geen internet dus werken bij ouders, moeite om concentratie vast te houden, de stap om wat aan iemand te vragen is groter, jezelf zien op beeld; dit alles was voor hen zeker in het begin een struikelblok. Maar aan de andere kant werd het steeds makkelijker, in combinatie met whatsapp, eigen keuzes durven maken, een takenoverzicht, discipline werd sterker, het gaf toch wel structuur, vaker samen online gaan, elkaar steeds beter weten te vinden, successen delen maar ook waar ze tegen aan liepen. Zeker nadat we na de vakantie toch nog een paar weken bij De Klup coronaproof op locatie konden werken werd de werkhouding en samenwerking steeds sterker en professioneler. We ervaren dat het thuiswerken voor nu een mooie vervanging is en met bijkomend voordeel dat we niet door wind en regen hoeven en geen reistijd hebben. Het is bijna vanuit bed voor het beeldscherm.

We mogen met recht trots op ons zelf zijn, dat ondanks alles wat niet fijn was of tegen zat er toch flexibiliteit en aanpassingsvermogen werd getoond en gebruikt.

Dat neemt niet weg dat we toch liever in een ruimte met elkaar zitten. Contact hebben met elkaar, kunnen lachen om en met elkaar. Vertellen hoe het weekend was aan één iemand of aan allemaal. Even meekijken wat je aan het doen bent, snel schakelen etc. Wat missen we dat; collegiale en sociale contacten.

Dus dat is wel een belangrijk doel van ons projectbureau; weer in het ‘echt’ samenwerken om zo mooie projecten te kunnen ondersteunen namens Samenspraak Apeldoorn in 2021.

Tot volgend jaar;

Eveline, Andrea, Jarmo, William en Miranda

Plaats een reactie