Peaceful protest Apeldoorn door Shakela

Wat doe je als je vindt dat in Nederland nog steeds racisme voorkomt en ook etnisch profilering? Shakela, Suwistia en Raquel willen dat hier een verandering in komt en geloven dat door acties en erover te blijven praten dit ook mogelijk is. Zo ontstond het Peaceful Protest Apeldoorn. Met ondersteuning van een aantal andere partijen, waaronder Samenspraak werden de plannen gemaakt en uitgevoerd. Shakela verteld ons hoe het allemaal geregeld werd binnen een week.

Hoe zijn we bij het idee gekomen om een protest te gaan organiseren? Op zondagavond vroeg ik aan Suwistia en Raquel: “Zullen we gaan naar het protest in Deventer?”, maar uiteindelijk bleek dat we allen moesten werken die dag. Suwistia kwam toen met het idee van: laten we een protest gaan organiseren in Apeldoorn. Nou, ik ging daar meteen mee akkoord en diezelfde avond hadden we nog een aanvraag ingediend bij de gemeente. De volgende ochtend kregen we al antwoord van de gemeente en die bracht ons in contact met de politie en zo begon het helemaal.

We hebben het protest georganiseerd binnen een week. We hadden het zondag ingediend, maandag krijgen we al reactie en dinsdag kregen we te horen dat er nog een organisatie was die dit protest waar wilde maken. Het andere team dat was het team van Mark, Arjin, Gönül en Kirsten (Samenspraak). Zo zijn we in contact gebracht. Woensdag hadden we onze eerste Zoomcall om te kijken hoe we dit nou allemaal precies wilden gaan doen. Op donderdag hadden we voor het eerst afgesproken om alles te verdelen. Wie doet wat en hoe we het allemaal gaan aanpakken.

We hadden als eerste idee om het protest te houden op het Marktplein, maar na overleg met de gemeente hadden ze liever dat we op het Zwitsal-terrein het protest zouden gaan houden. Toen kwamen we met het idee om het stenen veld bij ingang noord te gebruiken. Dat vonden we de geschikte plek, omdat er ook platen waren van 2 × 2 m . Dat plan hadden we ingediend bij de gemeente. Terwijl we dit allemaal aan het plannen waren, hadden we nog geen definitieve go of no go gekregen. Maandagochtend op de dag van het protest hebben we doorgekregen van de burgemeester dat het een go werd. Meteen daarna gingen we aan de slag met het voorbereiden van het veld voor de 600 mensen die zouden komen.

 

Hoe hebben we dit allemaal ervaren? 
We hebben de aanvraag ingediend bij de gemeente zonder goed na te denken over alle zaken die het met zich mee zal brengen. Na het eerste gesprek met de gemeente dachten we even dat er veel meer bij kwam kijken dat we überhaupt in eerste instantie had bedacht. ik moet ook wel zeggen dat de hulp die we hebben gekregen van het team van Mark, Arjin, Gönül en Kirsten ons super goed heeft ondersteunt. Zonder hen hadden we het ook niet waar kunnen maken of dan hadden we eerst moeten verzetten. We waren ook continu in contact met de politie in verband met haat commentaren die geplaatst werden op social media en onze eigen veiligheid. We hebben daarom ook aangegeven dat we in krantenartikelen niet onze volledige naam willen en dat we niet gefilmd worden op het protest zelf. Uiteindelijk gaat het niet om de organisatoren, maar het gaat om het protest waar wij achter staan.

Waarom hebben we dit protest überhaupt gedaan?
We hebben dit protest georganiseerd, omdat wij vinden dat in Nederland nog steeds racisme voorkomt en ook etnisch profilering. Ik krijg ook heel vaak de vraag van waarom protesteren jullie? Of gaat dit echt helpen? Nou op dit moment wordt er gewoon heel veel gepraat over racisme over de gehele wereld. Ik denk dat als we op dit moment ermee bezig blijven tot de verandering gaat komen en misschien niet na een protest dat de verandering gaat komen, maar het gaat niet om dit protest. Het gaat om protesten die gehouden worden over de gehele wereld en op dit moment is het gewoon heel belangrijk onderwerp. Ik geloof echt dat als we met ze allen hier mee bezig blijven er verandering gaat komen.

Plaats een reactie