Roelof Oudman en de Dialoog in Apeldoorn

Na de aanval op de Twintowers in New York ontstond ook in Apeldoorn al snel de behoefte om met elkaar in dialoog te gaan om zo de polarisatie in de samenleving tegen te gaan. Roelof Oudman was een van de eerste gespreksbegeleiders die zich 13 jaar geleden aansloot bij het dialoog-initiatief van Platform voor Duurzame Dialoog in Apeldoorn, het PDDA, waar mensen van allerlei culturen bij elkaar kwamen om de verbinding met elkaar te maken. Er werd een paar keer per jaar o.l.v. de gemeente Apeldoorn vergaderd boven in het Turks-Islamitisch cultureel centrum (de oude MULO) van de moskee en sedert 2007 werd een keer per jaar de 

Dag van de Dialoog georganiseerd zodat iedereen in Apeldoorn met elkaar in gesprek kon gaan. Van projectleider voor de Dag van de dialoog werd Roelof tevens voorzitter van het PDDA.

Langzamerhand kreeg de dialoogdag steeds meer bekendheid en groeide o.a. onder de bezielende leiding van Roelof zelfs uit tot een week van de dialoog. Hij zorgde er ook voor dat toen de gemeente het PDDA niet meer ondersteunde de dialoog in Apeldoorn toch door kon gaan. Hij richtte hiervoor samen met Wendy Man en Gurdev Singh een nieuwe stichting Samenspraak op waar organisaties uit allerlei culturen bij aangesloten waren. Het nieuwe kernbestuur o.l.v. Roelof zorgde er ook voor dat de gemeente de nieuwe stichting ondersteunde met subsidie. Hierdoor kon er een projectbureau opgezet worden dat de organisatie van de dialoog in Apeldoorn ondersteunde. Samen met Jacqueline Pol gaf Roelof ruim 10 jaar leiding aan het projectbureau. Ook ontwikkelde hij samen met anderen w.o. Tonny Luii en Tadusi Zwaneveld, trainingen voor gespreksbegeleiders voor de dialoog. Zo’n anderhalf jaar geleden deden zowel Jacqueline als hij een stapje terug op het bureau om plaats te maken voor een nieuw bestuur en een nieuwe coördinator. Roelof bleef nog wel betrokken bij Samenspraak, zowel als gesprekstrainer als in de begeleiding van de medewerkers op het bureau. Ook was hij een vraagbaak en het historische geheugen voor de Samenspraak.

Na zich al die jaren met hart en ziel aan het stimuleren van de dialoog in Apeldoorn te hebben toegewijd heeft Roelof aangegeven iets verder uit de organisatie terug te willen treden en te stoppen met het geven van trainingen en de begeleiding op het projectbureau.

Hij is nog wel beschikbaar als vraagbaak op de achtergrond. Wij zijn hem zeer veel dank verschuldigd voor zijn jarenlange deskundige inzet voor de dialoog in Apeldoorn met als doel de verbinding tussen mensen van allerlei culturen in Apeldoorn te versterken. Het thema is ook nu weer heel actueel in deze tijd van actie voeren tegen racisme en polarisatie, ook in Apeldoorn. We blijven er met z’n allen onze schouders onder zetten.

Quirine Lensvelt-Ruys.

1 gedachte over “Roelof Oudman en de Dialoog in Apeldoorn”

Plaats een reactie