Dialogen vanuit huis door Anieta Scholten

Geen mooie gesprekken meer met een groepje mensen om een tafel ? Geen persoonlijke verhalen, dromen en mooie voornemens meer met elkaar delen? Covid-19 stuurt alles in de war. De thuisdialogen aan de keukentafel gaan alleen nog maar over ieders plekje in huis, de afwas, het huiswerk…………

We vroegen ons af: zijn de dialoogtafels voorgoed van de baan?

Wat Stichting Samenspraak betreft niet. In april 2020 legde zij zichzelf een missie op : ‘Op zoek naar Dialoog’.  De Dialoog was kwijt, terwijl mensen juist  behoefte hadden aan goede gesprekken over van alles wat met de pandemie te maken had.  

Het was een hele zoektocht, maar Dialoog werd gevonden…………. Online. Met Zoom. Een programma waarmee je kunt videobellen.

Met een soort proefdialoog via Zoom werd door een groepje een plan gemaakt en jawel hoor, meerdere online dialoogtafels werden georganiseerd. Eerst een paar in mei en na een tussenevaluatie werd besloten het ook in juni voort te zetten. Ze gingen over actuele thema’s  zoals ‘samen leven’, ‘wat heb je met ‘het nieuws’, ‘’ licht na een donkere tijd’, ‘wat betekent corona voor het dagelijks leven’ en ‘wat heb je met buren’. Via de (social) media werden de data en thema’s bekend gemaakt en iedereen kon inschrijven om inloggegevens voor Zoom te krijgen.

De online dialogen werden over het algemeen met kleine groepjes gehouden en het bleek dat er meestal genoeg mensen waren die dit wel eens wilden proberen. Zonder te hoeven reizen en met een eigen gemaakt kopje koffie zat iedereen voor zijn eigen beeldscherm en zo waren er toch mooie gesprekken.

Hiermee is bewezen dat je met behulp van digitale middelen ook goede gesprekken kunt voeren. Uit de evaluaties bleek dat mensen online praten hebben gewaardeerd, maar ze toch liever live gesprekken willen voeren. Als de pandemie voorbij is gaan we vast weer rond een echte tafel.  

Plaats een reactie