Samenspraak bij Internationale vrouwendag 2020

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Ook in Apeldoorn is daar aandacht aan besteed met een gevarieerd middagprogramma bij Foenix op de Zwitsal. Samenspraak heeft deze middag een dialoogtafel gehouden om te praten over het onderwerp van dit jaar: Vrijheid. Tadusi Zwaneveld en Marieke Gorkink hebben deze tafel begeleid.

Aan tafel zat een mooi gezelschap vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Dat is natuurlijk ook altijd wat je vooraf hoopt. Hoe groter de diversiteit, hoe boeiender doorgaans de gesprekken. Omdat we een uur de tijd hadden, hebben we ervoor gekozen om de aandacht vooral uit te laten gaan naar ronde 2 (delen van een persoonlijke ervaring. 

Foto is gemaakt door Leroy Filon

De eerste ronde van het kennismaken hebben we natuurlijk ook gedaan maar daar zijn we vrij vlot doorheen gelopen en ronde 3 en 4 (waar droom je van en welke stappen ga je morgen zetten) hebben we samengevoegd. Zo hebben we het meest waardevolle van de dialoog de meeste ruimte gegeven en kwamen toch alle onderdelen van het dialooggesprek aan bod.

Voel je je écht vrij?

Foto is gemaakt door Medea Huisman

In de dialoog bleek dat je Vrijheid op vele manieren kunt bezien. Feitelijke vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, betekent nog lang niet dat je je ook daadwerkelijk vrij vóelt. Soms zit het in je hoofd dat je bepaalde dingen niet kunt doen, omdat je denkt dat het bijvoorbeeld niet geaccepteerd wordt, dat je er commentaar op krijgt, dat het niet past in de normen die gelden of dat je misschien zelfs uitgelachen wordt. Uit de persoonlijke verhalen die de deelnemers vertelden, was dat wel herkenbaar voor iedereen. En we kwamen erachter dat je je soms ook vrij kunt voelen, terwijl je feitelijk niet vrij bent. Als voorbeeld werd Nelson Mandela aangehaald, die zich zelfs in gevangenschap in zijn hoofd toch vrij voelde. Wij vonden het een geslaagde dialoog, iedereen kreeg de ruimte en hopelijk heeft het weer een klein beetje bijgedragen aan een samenleving waarin we luisteren naar elkaar en de ander daadwerkelijk willen ontmoeten.

Was je er ook bij of wil je een impressie van de middag? Kijk hieronder en misschien tot volgend jaar!

Bovenste foto gemaakt door Medea Huisman

Vrijheid in dialoog: verslag door Quirine Lensvelt-Ruys

Tijdens de Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart was er in Apeldoorn ook de mogelijkheid om in dialoog te gaan.  Er was die dag een divers programma over “Vrijheid” georganiseerd, met plenaire inleidingen en diverse workshops. Het werd gehouden in “Foenix” op het Zwitsalterrein. Samenspraakvoorzitter Kirsten Regtop, Johanette Voorn Koene, van de schrijfdialoog, en onze website-en PR-adviseur Marc Kuiper zaten in de voorbereidingsgroep.
 
Dagvoorzitter Suus Reep startte de dag met een interessant historisch overzicht van de (vrijheids)strijd voor gelijke rechten voor en door vrouwen vanaf 1870, de tijd van Arlette Jacobs, via de woelige 60- er en 70-er jaren van de 20e eeuw, via de 90-jaren van zelfontplooiing, tot de 4e feministische golf van heden waarin meer verschillende individuele doelen centraal staan.
 
Bijzonder was de inleiding van Moniek Polak daarna. Zij stelde vragen over (keuze)vrijheid aan de hand van (kinder)boeken waar ze stukken uit voor las.
Vragen die ze (zichzelf) o.a. stelde waren:
-Ben ik vrouw door mijn omgeving, of omdat er ook mannen zijn? 
-Wanneer voel ik me het meest vrouw? Als ik mooi aangekleed ben en opgemaakt?
Haar antwoord: Nee. Ik voel me vooral vrouw als ik door de Gamma loop en blikken voel en opmerkingen krijg alsof ik nergens verstand van heb (terwijl ik alle klussen in huis doe en dat het fijnste vindt om te doen!).
 
Zoals Moniek haar onderwerp over de vrijheid van vrouwzijn presenteerde was eigenlijk in een dialoogvorm.

Als derde spreker vroeg Tineke van Amesty International aandacht voor vrouwen die (onterecht) gevangen zaten, bv. omdat ze geen hoofddoek droegen. Je kon ter plaatse een brief schrijven of een handtekening zetten tegen onrechtmatige situaties.

Daarna waren er diverse workshops van een uur w.o. toneel spelen, tassen printen, kleuren kiezen (voor kleding) en in gesprek gaan over diverse onderwerpen.
 
De dialoogwerkgroep ging over de beleving van vrijheid binnen de verschillende generaties, waar vrouwen van alle leeftijden en middelbare scholierenaan mee deden.Tadusie Zwaneveld en Marieke Gorkink hebben dit  met veel passie begeleid.

Plaats een reactie