Vredeswandeltocht 2020

Het weer was gelukkig veel beter dan op 1-1-2019; er stond veel minder wind en de temperatuur was ook iets vriendelijker.

De voorhoede werd ingenomen door mijzelf waarbij de gehele stoet door het verkeer werd begeleid door erkende verkeersregelaars.

Er waren -van beginpunt tot eindpunt- vier tussenstations in de route opgenomen. 1. Monument Kamp Rees, direct naast het ‘torentje’ van ons gemeentehuis, waar stilgestaan werd bij de deportatie van alle patiënten en bewoners van het ‘Apeldoornse Bos’, nu beter bekend als Groot Schuylenburg. Doordat het oorlog was kon zoiets afschuwelijks gebeuren; er was geen verweer tegen de overmacht van de bezetters.  Ronald Dashorst vertelde daarover.

 

De volgende stop was bij de vm. Synagoge in de Paslaan. Opperrabbijn Jacobs sprak de deelnemers aan de fakkeltocht toe. Op de foto ziet u hoe de “Stemkaravaan” daarna ons allen uitnodigde om het gezongen “Shalom” met hen mee te zingen. Een sfeervolle én betekenisvolle halte op deze wandeling.

Daarna liepen we via de Paslaan, Regentesselaan en Deventerstraat naar “de Herberg”, die in de Vredesweek ook de “Ambassade van de Vrede” voor Apeldoorn is. We kregen de Ambassadeur 2019 helaas niet te zien; Ragaiy Sinout verleende bijstand in Arnhem waar de helft van een gezin in de nieuwjaarsnacht overleed aan de gevolgen van een brand, waardoor een jonge zoon en zijn vader overleden wegens rookvergiftiging in de vastzittende lift. Theo van Driel nam diens plaats waardig waar, door ook het kunstwerk te tonen dat Ragaiy met ons wilde presenteren als een symbool voor de waarde van het streven naar Vrede.

Wij vervolgden onze route naar de Moskee in de Molendwarsstraat, waar Ayhan Tonca tot ons sprak over de toenemende behoefte van de mens aan eenheid, harmonie en verdraagzaamheid. Hij benadrukte dat het niet om de religie zelf gaat, maar om de daden van verbinding, vergeving, hulpvaardigheid en het vermogen om te delen met elkaar. De armen te helpen, iemand die moeilijkheden heeft bijstaan.

Bij de volgende ‘halte’, het beeld “De Kus” op het stationsplein konden we al het gedicht van onze stadsdichter Aad de Waal horen. Hij zou het later in de kerk met meer licht en versterking nog eens voordragen. Maar ook bij de moskee  (Salem Aleikum) en hier bij de Kus (Only Love Matters) nam de stemkaravaan ons mee.

Bij het ‘eindstation’ vertrokken veel deelnemers aan de wandeling; het was intussen al etenstijd, Maar met de kern van de deelname luisterden we nog naar drie sprekers en een muzikant (Harry Loco) en sloten we de bijeenkomst af met gluhwein, oliebollen, snert en lekkere hapjes.  

Kom je ook volgende 1 januari ? Ik verheug me er al op!

Roelof Oudman

Klik hier voor meer foto’s 

Plaats een reactie